Το να παραμένει κανείς ανενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να φθείρει ένα άτομο. Τόσο ψυχολογικά, όσο και επαγγελματικά. Τα καλά νέα είναι ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το σχετικό θέμα, έδειξε ότι οι περισσότεροι εργοδότες δεν θα λάμβαναν υπόψη ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής ως κριτήριο εργοδότησης. Αντιθέτως θα έδειχναν μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους εν λόγω υποψηφίους.
Τα κακά νέα είναι ότι το σκούριασμα των ικανοτήτων ενός ατόμου από την απραξία είναι αναπόφευκτο. Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει ένας άνεργος για να διατηρηθεί σε ‘φόρμα’ επαγγελματικά και παράλληλα να γεμίσει τα κενά στο βιογραφικό του; Σας παρουσιάζουμε 10 λύσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες!
Ανέλαβε προσωρινές εργασίες.
Το κλειδί εδώ είναι να κάνεις τους ανθρώπους να δουν τη δουλειά σου. Εάν κάνεις καλή δουλειά, έστω κι αν είναι προσωρινή, μπορεί να αποφέρει μια δεύτερη και μια τρίτη και πάει λέγοντας.
Παρακολούθησε σεμινάρια.
60% των εργοδοτών το συστήνουν. Ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις και το να ενημερώνεσαι συνεχώς γύρω από τον κλάδο σου θα σε κρατήσει σε φόρμα. Επίσης, θα δημιουργήσεις κατάλληλες γνωριμίες.
Γίνε εθελοντής.
Η εθελοντική εργασία σε κάνει πιο επιθυμητό στην αγορά. Όταν γίνεσαι εθελοντής, δηλώνεις εμμέσως πλην σαφώς κάτι για την προσωπικότητα σου στους μελλοντικούς σου εργοδότες. Δείχνεις συμπόνοια και στοργή, ενώ την ίδια ώρα αποδεικνύεις ότι τα λεφτά δεν είναι η μόνη σου σκέψη. Οι εταιρείες δεν ψάχνουν μόνο για άτομα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, αλλά και για άτομα με προσωπικότητα και αρχές.
Ξεκίνα μια μικρή επιχείρηση.
Είναι χρονοβόρο, εξαντλητικό και πολυέξοδο. Εάν όμως έχεις την ώρα, τη διάθεση και την ευχέρεια να ξεκινήσεις ένα μικρό δικό σου project τότε κάντο. Θα κάνει το βιογραφικό σου πιο λαμπερό και, που ξέρεις, ίσως εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο.
Ξεκίνα το δικό σου επαγγελματικό blog.
11% των εργοδοτών λένε πως ένα επαγγελματικό blog μπορεί να αποδειχθεί ένα καταπληκτικό εργαλείο προώθησης του εαυτού σου σε μελλοντικούς εργοδότες. Σε κάνει να φαίνεσαι επαγγελματίας στο χώρο σου και σε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.
Δώσε το παρών σου σε εκθέσεις καριέρας.
Η άμεση επαφή με τους υπευθύνους προσλήψεων των εταιρειών είναι κάτι που πρέπει να κυνηγήσεις. Ειδικά εάν σε αυτές τις εκθέσεις λαμβάνουν μέρος εταιρείες για τις οποίες θα ήθελες να δουλέψεις. Με την σωστή προετοιμασία και το κατάλληλο ντύσιμο, μπορείς να κερδίσεις μια θέση εργασίας. Ακόμη όμως και αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις αυτή την περίοδο, ο υπεύθυνος προσλήψεων θα σε έχει στα υπόψιν του εάν σε συμπαθήσει.
Χρησιμοποίησε το χρόνο σου για να κατεβάσεις ιδέες.
Οι υποψήφιοι που παρουσιάζονται στις συνεντεύξεις με φρέσκιες ιδέες δείχνουν ότι είναι παθιασμένοι, διαβασμένοι και ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία. Αυτοί οι υποψήφιοι πάντα ξεχωρίζουν.
Κάνε γνωριμίες
Ένα βιογραφικό που παραδίδεται κατευθείαν στον υπεύθυνο προσλήψεων από ένα μέλος της εταιρείας αυξάνει τις πιθανότητες να προσεχτεί. Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γνωρίσεις τα κατάλληλα άτομα και γνωστοποίησε ότι αναζητάς εργασία.
Πρόσεξε το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σου.
Για κάθε θέση και εταιρεία, χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Διαμόρφωσε λοιπόν το βιογραφικό σου, αναλόγως των περιστάσεων. Μην αναφέρεις πράγματα άσχετα για τη θέση και κράτησε το σύντομο. Μια σελίδα, μιάμιση το πολύ, είναι αρκετή. Χρησιμοποίησε επίσης μια συνοδευτική επιστολή χωρίς να κάνεις αναφορά στο βιογραφικό σου. Το έχει ήδη δει. Θυμήσου. Το βιογραφικό είναι σχετικά με εσένα και το παρελθόν. Η συνοδευτική επιστολή είναι σχετικά με την εταιρεία και το μέλλον.
Κάνε follow up.
Τα δύο τρίτα των υποψηφίων δεν κάνουν follow up μετά την αποστολή του βιογραφικού τους. Είναι σημαντικό να κάνεις το βήμα παραπάνω και να δείξεις στον εργοδότη ότι νοιάζεσαι πραγματικά για τη θέση. Επίσης, μη ξεχνάς να στέλνεις ευχαριστήριο email μετά από κάθε συνέντευξη. Δείξε ότι εκτιμάς το χρόνο που σου αφιερώθηκε.